Nieuwsbrief december 2019

Lees de webversie van de nieuwsbrief of lees hieronder alle teksten.

Hier treft u de volledige teksten van de nieuwsbrief van december 2019:

Over deze Nieuwsbrief
Alweer de laatste nieuwsbrief van dit jaar. Kerstmis nadert en zo ook het nieuwe jaar. Lees alles over Kerstzingen en onze  concerten in 2020. Angeliki Ploka vertelt in deze nieuwsbrief over haar komst naar het Leiderdorps Kamerkoor. Ook blikken we terug op bijzondere concerten.
Wij wensen u fijne feestdagen en een voorspoedig 2020 en hopen u bij onze volgende concerten te mogen begroeten.

Angeliki Ploka: wat beweegt haar?
Onze dirigente Angeliki Ploka deelde een aantal gedachten met de redactie naar aanleiding van haar komst bij het Leiderdorps Kamerkoor. Het gesprek was in het Engels, maar vragen en antwoorden zijn voor een betere toegankelijkheid vertaald.
Is het toeval dat Angeliki en het Leiderdorps Kamerkoor met elkaar in zee zijn gegaan?
Op het moment dat Arnaud van Gelder aankondigde dat hij ging vertrekken naar Groningen lag er al een lijntje tussen het koor en Angeliki, zonder dat wij dat wisten. Angeliki studeerde onder andere bij Jos van Veldhoven en hoorde al enkele jaren geleden van hem dat ons koor een interessante historie heeft qua dirigenten.
En toen in 2016 het Leiderdorps Kamerkoor conservatoriumstudente Myung-yi Kim uit de brand hielp door op het laatste moment in te vallen bij haar afstudeeropdracht, zat Angeliki in de zaal. Zij en Myung-yi Kim waren namelijk klasgenoten. Angeliki was onder de indruk van de flexibiliteit van het koor.
Enige tijd later volgde zij toevallig dezelfde masterclass als Arnaud, en opnieuw werd haar interesse in ons koor aangewakkerd.
Voor een koor is het niet eenvoudig om een goede dirigent te vinden. Maar voor een dirigent is het nog veel moeilijker om een goed koor te vinden.
Toen het bestuur afgelopen voorjaar op zoek ging naar een tijdelijke repetitor, werd Angeliki als een van de kandidaten benaderd. Zij had echter andere verplichtingen. Maar toen wist ze wel dat er een vacature was, en voor haar was het alleen maar logisch om daarop te solliciteren.
Wat zoekt zij bij ons koor, op welke manier wil ze werken?
Angeliki weet dat veel koorleden individueel zangles hebben, en ziet het als haar taak om te zorgen dat die individuele stemmen optimaal gaan mengen. Door binnen de groep de juiste manier van zingen voor eenieder te vinden, kan het koor een eigen signatuur ontwikkelen, een eigen, herkenbare manier van zingen. Goede repertoirekeuze zal ook een bijdrage leveren aan de “Leiderdorps Kamerkoor-sound”, die overigens los staat van de periode(n) waaruit het repertoire stamt.
Angeliki wil op zoek gaan naar de mogelijkheden van het koor en hoopt een cadans te bereiken waarin het koor en dirigent samen steeds verder groeien.
Waar denkt Angeliki dat het koor nu staat?
Angeliki prijst zich gelukkig dat ons koor onder een reeks illustere voorgangers van haar al ver gekomen is. Vaak begrijpt het koor heel snel wat zij bedoelt en kan het aanwijzingen direct omzetten in mooie verklanking. 
Inmiddels heeft Angeliki al een aardig idee van wat wij als koor kunnen. Daaraan droeg ook bij dat ze de afgelopen maanden met lange intervallen repetities bij ons heeft geleid. De voortgang die we ook dankzij zelfstudie in de tussenliggende perioden boekten was voor haar goed hoorbaar.
Hoe kijkt zij naar de komende periode?
Het eerste jaar van de samenwerking is het per definitie nog zoeken. Nog voordat Angeliki komend voorjaar haar eerste eigen uitvoering met ons heeft, moet ze al komen met een voorstel voor het volgende programma. Pas in de concerten zal blijken hoe soepel het koor met Angeliki tot tevredenstellend resultaat komt in romantische werken, afgezet tegen moderne stukken of juist oude muziek. Het is haar ideaal om ons als zangers te coachen bij het ontwikkelen van het gevoel voor de juiste aanpak van werken uit verschillende stijlperiodes. Ze hoopt dat ervaringen en technieken uit de ene periode kunnen helpen om een veel vroeger of juist veel later werk óók goed aan te pakken.
Wat wil Angeliki in de verdere toekomst met ons bereiken?
Zij vindt het spannend om te zien hoe ver we met elkaar kunnen komen in het op de juiste wijze uitvoeren van repertoire uit verschillende perioden en in verschillende stijlen. 
Al diverse keren kwamen we in een repetitie op een punt waar koor en dirigente écht een eenheid vormden. Angeliki voelt dat het koor haar aanpak waardeert. Ze hoopt dat ze de ideeën die achter die aanpak zitten geleidelijk op de koorleden kan overbrengen. Daaruit groeit als het aan haar ligt een gedeelde overtuiging en kunnen we samen steeds meer als eenheid musiceren. 
Als het lukt om dat over te brengen op het publiek zijn we op weg naar een mooie muzikale toekomst.

Kerstzingen - een jaarlijkse traditie
Op 14, 15, 21 en 22 december zingen we tijdens de Leidse winkelweekenden op diverse locaties in de Leidse binnenstad bekende kerstmuziek uit diverse landen.
zaterdag 14 december
14.30-15.00 uur          Kerstmarkt, Centrum Leiden, podium
15.30-16.00 uur          Old School, Pieterskerkhof 4-A
zondag 15 december
13.30-14.00 uur          Old School, Pieterskerkhof 4-A
14.30-15.00 uur          Old School, Pieterskerkhof 4-A
zaterdag 21 december
14.00-14.30 uur          BplusC Bibliotheek, Nieuwstraat
15.00-15.30 uur          Hooglandse Kerk
zondag 22 december
14.30-15.00 uur          Kerstmarkt, Centrum Leiden, podium
15.30-16.00 uur          BplusC Bibliotheek, Nieuwstraat

Volgende concerten
De Dorpskerk Leiderdorp bestaat in 2020 400 jaar. Dit wordt gevierd met o.a. concerten. Wij verzorgen op 7 maart 2020 een concert in deze concertreeks met werken uit de 16e, 17e, 18e en 19e eeuw van o.a. Tallis, Gabrieli, Purcell, Mendelssohn, Brahms en Liszt. Koor en orgel (Jaco van Leeuwen) brengen afzonderlijk en samen een aantal mooie werken uit deze eeuwen ten gehore.
En zet het alvast in de agenda:
11 oktober 2020 geven wij een concert in de Lokhorstkerk te Leiden.

Zingen op de Open Monumentendag
Op 15 september jl. mochten wij optreden in de Stadsgehoorzaal te Leiden, een impressie:
De zonnestralen sijpelen langs de statige gordijnen. Het is zo’n beetje de laatste zomerse dag, als wij van het Leiderdorps Kamerkoor op Open Monumentendag de Stadsgehoorzaal in Leiden mogen kleuren met onze koorklanken. Het thema van Open Monumentendag dit jaar is ‘Plekken van plezier’. Om zoveel mogelijk mensen te trekken naar die prachtige monumenten die ons land rijk is. En ze de mogelijkheid te geven om eindelijk eens een kijkje te kunnen nemen aan de binnenkant van die prachtige panden. 
Vanwege het prachtige zomerweer èn de weersboodschap dat het weleens de laatste kan zijn van dit seizoen, loopt de stad uit. De terrassen zijn vol. En wij houden ons hart vast of we wel bezoekers zullen ontvangen, nu het weer zo mooi is. 
Maar die vrees lijkt ongegrond. Twee mini-concertjes geven we weg voor enthousiaste bezoekers die in- en uit mogen lopen. Maar de meesten blijven geboeid luisteren. 
Want wat we zelf ook ervaren, brengen we ook over op ons publiek. Dit is één van de eerste optredens samen met onze nieuwe dirigent Angeliki Ploka. En er ontstaat chemie. Angeliki ‘danst’ ons door de muziek. Er ontstaat iets ‘lichts’, iets zonnigs, net als het weer buiten. Alles valt samen.
Neem ‘Northern Lights’ van Ola Gjeilo uit ons programma ‘Aurora Borealis’, waarin dat speciale groen/paarse licht bezongen wordt, wat prachtig tot uitdrukking komt in de muzikale klanken die Gjeilo heeft geschreven. Teer en fragiel ‘hoor en zie’ je het licht aan je voorbij gaan als je je ogen sluit. Als je het niet gelooft, kijk dan eens op de website en ga naar Luisteren. Het is nog steeds te beluisteren!
Of het speelse ‘Vesleblommen’ van Wilhelm Peterson-Berger waarin de weidebloemen bezongen worden. Je voelt bijna de zachte bries over de velden trekken en een kabbelend veld van bloemen beroeren. Ook dat fragment kunt u nog beluisteren, passend bij die stralende dag in september!
Met die zomerse herinnering  gaan wij, van het LDKK, voort. Met een winterse Voyage in december. Maar ook zijn we alweer volop bezig voor ons concert in maart. Schone klanken willen we maken en u hiermee nog veel meer ‘Plekken van plezier’ bezorgen. Toekomstmuziek…
Tekst: Annette Griffioen

Een wereldpremière zingen – hoe gaaf is dat?
Op 1 december 2019 vond de wereldpremière plaats van het oratorium Voyage to Creation
van Jeppe Moulijn in de Stadsgehoorzaal in Leiden. De Voyage to Creation – een oratorium waarbij componist Jeppe Moulijn het scheppingsverhaal volgens de bijbel en de theorie van Darwin heeft gecombineerd.
Op 7 december wordt het concert nogmaals uitgevoerd in Hilversum.
We blikken terug op deze bijzondere ervaring
Een wereldpremière zingen – hoe gaaf is dat? Nou, heel gaaf! Eerlijk is eerlijk, het was wel wennen – de ritmes die vreemd en onlogisch leken, de atonaliteit, de losse flarden. Maar op een zeker moment herkenden we terugkerende elementen, bleken bepaalde dissonante akkoorden – mits goed uitgevoerd – toch wel ontzettend goed te passen en werd het een heel spannend en boeiend geheel. Het koor zong een toonzetting van het Bijbelse scheppingsverhaal en de bariton-solist (Michael Wilmering) zong teksten uit Darwin’s The Voyage of the Beagle.
Een korte impressie (de volledige Voyage-reisgids vindt u hier). Het oratorium begint met opwinding en drukte – de Beagle licht zijn ankers en vertrekt. God scheidt zee en land en Darwin antwoordt met een tekst over geologie en spreekt van spectaculaire erupties, die opduiken in het koper en slagwerk.
Na de ultieme vulkaanuitbarsting zingt het koor “And God saw that it was good”. Dan volgt de schepping van flora (Darwin geniet van de adembenemende schoonheid en overdaad van het regenwoud in Brazilië), van de zon, de maan en de sterren (Darwin houdt de wacht onder een fonkelende sterrenhemel), van de zeedieren (Darwin beschrijft de zeekat) en landdieren (Darwin vindt botten van reeds lang uitgestorven gigantische beesten), en van de mens (Darwin bezoekt de bevolking vanTahiti).
De epiloog is ook zo indrukwekkend – sopranen en alten reciteren meer dan een minuut op een aangehouden F# het begin van het scheppingsverhaal: “In den beginne…”. Ook klinkt een opname van de befaamde spraaksynthesestem van de volledig verlamde astrofysicus Stephen Hawking, wiens onderzoek onder meer de theorie van de oerknal met waarnemingen heeft kunnen staven.
Eindelijk is daar dan het moment van het licht: de Big Bang. Alle 12 tonen uit de C-groot toonladder klinken tegelijk, zoals wit licht bestaat uit het spectrum van alle kleuren licht. Er volgt een nieuwe dageraad, het koor zingt “And there was evening, and there was morning”. De cirkel is rond. De Beagle is de wereld rondgevaren en nadert haar thuishaven. Darwin vertelt hoe de Beagle plots omgeven is door wolken vlinders, symbool van de wedergeboorte. “Het sneeuwt vlinders!” roepen de zeemannen. De bariton (Darwin) droomt neuriënd weg en de muziek lost etherisch op in het niets.
We begonnen het concert met een aantal delen uit Haydn’s Die Schöpfung, onder leiding van Hebe de Champeaux – een compleet andere sfeer dan de Voyage to Creation, maar ook dit muziekstuk vertelt het scheppingsverhaal. Het koor zong “Im Anfange schuf Gott Himmel und Erde”, “Stimmt an die Saiten” en “Die Himmel erzählen die Ehre Gottes”. Het was mooi om te merken dat beide muziekstukken prachtig samen ten gehore gebracht konden worden tijdens één concert.
Wij hebben als koor genoten van de bijzondere klanken en het samenwerken met orkest en andere koren. Het publiek heeft ook genoten - het applaus hield minutenlang aan. 
Tekst: Marije Eshuis

Facebook
Gedurende het hele jaar informeren we u niet alleen via onze nieuwsbrief maar ook via Facebook.
Dus: kom naar onze Facebookpagina en volg onze berichten!

Word sponsor!
Juwelier de Jonge is onze sponsor voor 2019-2020. Ze willen met hun sponsoring het culturele leven in Leiderdorp een impuls geven en wij zijn heel blij  dat zij daarvoor ons koor hebben gekozen.
Meer sponsors zijn van harte welkom. Wij bieden een interessant pakket waarin we naast de exposure ook een divers programma aanbieden voor de sponsor en zijn relaties.Geïnteresseerd? Neem dan vrijblijvend  contact met ons op. We horen graag wat uw vragen, ideeën en wensen zijn en hebben het graag met u over de mogelijkheden. En zo’n gesprek verplicht uiteraard tot niets.