Nieuwsbrief februari 2019

Lees de webversie van de nieuwsbrief of lees hieronder alle teksten.

 

Hier treft u de volledige teksten van de nieuwsbrief van februari 2019:

Over deze Nieuwsbrief
De eerste nieuwsbrief van dit jaar. Met o.a. informatie over ons volgende concert op 17 maart a.s..

Sponsors
We zijn verheugd dat Juwelier de Jonge zich opnieuw als sponsor aan ons heeft verbonden. Ze willen met hun sponsoring het culturele leven in Leiderdorp een impuls geven en wij zijn heel blij  dat zij daarvoor ons koor hebben gekozen.
Wij hebben sponsors nodig om ons meer dan 40 jaar bestaande koor in stand te houden en ook in de toekomst interessante, hoogwaardige uitvoeringen te kunnen blijven geven.
Meer sponsors zijn dan ook van harte welkom. Wij bieden een interessant pakket waarin we naast de exposure ook een divers programma aanbieden voor de sponsor en zijn relaties.Geïnteresseerd? Neem dan contact met ons op. We praten er graag met u vrijblijvend over.

Volgend concert
We laten ons op 17 maart 2019 in het concert Aurora Borealis inspireren door het licht en wil, net zoals de variatie van kleuren in het Noorderlicht, een rijke kleurschakering aanbrengen in de uit te voeren muziek. Met werken van o.a. Mantyjärvi, Gjeilo, Grieg, Stenhammer en Elgar. Bekijk het programma en bestel uw kaarten.

Afscheid van onze dirigent
Aurora Borealis: Afscheidsconcert Arnaud van Gelder

Heel recent heeft onze dirigent besloten samen met zijn gezin terug te gaan naar zijn roots die liggen in het noorden van ons land. Daardoor komt er op zondag 17 maart een einde aan een periode van bijna zes jaar waarin het koor onder de bezielende leiding van Arnaud van Gelder stond. Het thema dat door de programmacommissie is gekozen voor ons voorjaarsconcert blijkt achteraf onverwacht dus extra toepasselijk te zijn.
In de zomer van 2013 volgde Arnaud Béni Csillag op en werd daarmee de vijfde dirigent van het Leiderdorps Kamerkoor. Het eerste concert onder zijn leiding was Ein deutsches Requiem van Brahms. Daarna volgenden vele mooie a capella programma’s afgewisseld met grotere werken begeleid door orkest.
We hebben opgetreden in de Hermitage, stonden in het voorprogramma van het Nederlands Kamerkoor en werkten mee aan concertseries in Almelo en Noordwijk. Hoe verschillend de stukken die we uitvoerden ook waren, Arnaud was altijd op zoek naar de optimale klank van ons koor. Met veel geduld lukte het hem ons steeds het beste uit onszelf te laten halen, zelfs als een stuk toch lastiger bleek te zijn dan in eerste instantie gedacht.
De reis naar het Noorderlicht is dus voorlopig de laatste die we maken met Arnaud. Namens alle koorleden wil ik Arnaud bedanken voor zijn inzet en enthousiasme. Wij wensen hem veel geluk en succes in Groningen.

Caroline van Tilborg, voorzitter

Concertlocaties: Het Leidse Volkshuis
Op 17 maart a.s. geven we het concert Aurora Borealis in het Leidse Volkshuis, een locatie met een rijke historie.

Het Leidse Volkshuis - Apothekersdijk 33a
Het gebouw werd in 1899 voltooid volgens een ontwerp van de Leidse architect W.C. Mulder. 
Het vertoont de invloed van Berlage: het uiterlijk van de gevel weerspiegelt de constructie en de indeling. Natuursteen accentueert de belangrijke onderdelen van het gebouw, zoals de entree aan de Apothekersdijk.

Het pand bood ruimte aan de Stichting ‘Het Leidse Volkshuis' die in 1897 werd opgericht door drie hoogleraren van de universitaire Faculteit der Rechtsgeleerdheid, Drucker, Greven en Van der Vlugt. Zij wilden de ontwikkeling en het levensgeluk van arbeiders bevorderen. Een gedenksteen naast de entree uit 1924 herinnert aan hun initiatief.
Het Volkshuis was één van de eerste instellingen in Nederland die het clubhuiswerk en sociaal-cultureel vormingswerk beoefende. Er werden onder meer cursussen en (toneel) uitvoeringen gegeven. 

Het oorspronkelijke interieur was donker met veel eikenhout. Hoewel het waarschijnlijk niet de allereenvoudigste en armste arbeiders waren die het Volkshuis bezochten, zal dit interieur waarschijnlijk wel een imponerende uitwerking op de doelgroep hebben gehad.
In de loop der jaren is het interieur enkele malen gemoderniseerd.
Een bijzonderheid is dat de grote zaal op de eerste (en tweede) verdieping ligt, met toegang tot de balkons op de tweede verdieping.
De kunstenaarsvereniging 'De Stijl' had er enige jaren haar secretariaat gevestigd.
Tegenwoordig biedt het Volkshuis onderdak aan een vestiging van BplusC.
Het Volkshuis is een rijksmonument.

Genieten van het Noorderlicht
Afgelopen januari kreeg ik de kans om Aurora met eigen ogen te kunnen zien. We zijn vanaf Oslo met de trein naar noord Noorwegen afgereisd met als bestemming de eilanden van de Lofoten. Het daglicht is daar om deze tijd van het jaar kort maar heel intens! Het hult het prachtige landschap in magische sferen. Onze hoop was natuurlijk om het Noorderlicht te kunnen aanschouwen en dat geluk is ons twee avonden gegund!
Het Noorderlicht is een diva die haar komst pas vlak van tevoren aankondigt en er niet bij vertelt hoe laat het optreden begint. Wil je haar zien zingen, dan moet je wachten en geduldig het doek in de gaten houden. Soms gaat het doek niet eens open en kun je niet meer dan een heel zwak schijnsel door de sluiers horen, een echo van wat zich daar, aan ieders oog onttrokken, afspeelt. Soms geeft ze meerdere sets als een soort van warming up, of wellicht verzorgt ze haar eigen voorprogramma. Heel zelden is het een tegenvallende show, heb je daar nu al die tijd op zitten wachten? De sets duren ook nooit lang, maar omdat het zo mooi is verlies je het gevoel van tijd en ga je op in haar verschijning die je betovert, zelfs op haar mindere dagen. Zie hoe ze zingt en danst! Ze is overal! Ze is de beste! Aurora.

Dorothé van Tol

Weer eens wat anders: naar de opera!
“Les trésors, les rangs, la grandeur ne font pas toujours le bonheur”
De schatten, de status en faam maken je niet altijd gelukkig…de clou van ‘De ontmaskering van Peter de Grote’ ofwel ‘wie is de ware Peter?’ door Barok Opera Amsterdam.

Artistiek leider Frédérique Chauvet heeft het Leiderdorps Kamerkoor voor het tweede jaar op rij gevraagd om te participeren aan haar creatief uitgevoerde werk over het leven van tsaar Peter de Grote. De opera vertelt iets over de meerdere gezichten van de man van 2.10 meter lang, die – ondanks zijn lengte – graag incognito verbleef in Zaandam, nu 300 jaar geleden.
De muziek – van verschillende componisten als Lortzing, Donizetti en Gretry – werkt vervreemdend. En dat is precies de bedoeling. Zo is de eerste inzet van ons koordeel ineens één toon hoger dan het voorafgaande. Juist om de ‘gekte’ van die raadselachtige figuur hiermee nòg meer voor het voetlicht te brengen.
Een heerlijk uitdagende avond voor het Leiderdorps Kamerkoor, na intensief oefenen met Frédérique op een reguliere repetitie-avond, waarop zij bevlogen vertelt over het verhaal, opbouw en de uitwerking van de opera.
Vlak voor de opera, zingend vanuit de nok van die mooie klassiek-ogende Leidse Schouwburg oefenen we op de juiste inzet. De rest is een kwestie van vertrouwen. En daarna gaat het gebeuren!
In het pikkedonker met een klein lampje boven de partituur – zingen we, voor het publiek geheel onverwacht, uit volle borst mee. Ineens is de zaal gevuld met nog veel meer stemmen.
Vivat, Hallelujah, der Czar ist da!

Facebook
Na een periode van betrekkelijke rust gaan we in de komende periode ook weer los op Facebook
Lees ook hier onze berichten. We vinden het super als u ons liked en onze berichten deelt.