Nieuwsbrief februari 2020

Nieuwsbrief februari 2020

Lees de webversie van de nieuwsbrief of lees de pfd of hieronder alle teksten.

Hier treft u de volledige teksten van de nieuwsbrief van december 2019:

 

Leiderdorps KamerkoorFeestelijke start van het nieuwe jaar
Met veel plezier zijn we het nieuwe jaar begonnen met de voorbereiding op ons concert Jubilate van 7 maart a.s. We werken hard met onze dirigent Angeliki Ploka aan de verschillende werken van dit programma. We zijn vol vertrouwen dat het een mooi en feestelijk concert wordt.
In deze nieuwsbrief leest u meer over onze concerten, de concertlocatie Dorpskerk Leiderdorp, waarom zingen we Liszt en we blikken nog kort terug op het Kerstzingen.

Dorpskerk LeiderdorpJubilate! Concert 7 maart 2020
De Dorpskerk Leiderdorp bestaat in 2020 400 jaar. Dit wordt gevierd met o.a. concerten. Wij verzorgen op 7 maart 2020 het concert Jubilate in deze concertreeks met werken uit de 16e, 17e, 18e en 19e eeuw van o.a. Tallis, Gabrieli, Purcell, Mendelssohn, Brahms en Liszt. Koor en orgel (Jaco van Leeuwen) brengen afzonderlijk en samen een aantal mooie werken uit deze eeuwen ten gehore. Het volledige programma vindt u op onze website. Kaartverkoop vindt online plaats via de Dorpskerk of direct via de leden van ons koor.

Frans LiszstJubilate, een feest van klank, ontroering en devotie
De Veneziaanse Giovanni Gabrieli schreef het acht-stemmige motet ‘Jubilate Deo’ in de stijl van de
laat-Renaissance en vroege- Barok. Schitterende antifonen, als kabbelend water klinken tot een zee van lof.
Muzikale lijnen, de lyriek in combinatie met de harmonieën en de wijze waarop de stemmen versmelten met de tekst: Brahms, Mendelssohn, Bruckner en Schütz staan garant voor een muzikale ervaring van het hoogste niveau!
Heinrich Schütz, een studiegenoot van Gabrieli, schreef het sacrale ‘Heu mihi Domine SWV65’. Bijna als een echo herhalen zich de gedragen klanken door het hele stuk.
Het ‘Ave Maria’ van Bruckner, een zevenstemmig werk doet bijna engelachtig aan bij aanvang. Sluit de ogen en beluister de klanken van Brahms’ ‘Geistliches Lied’, waar met name de muzikale complexiteit naar voren komt in het ‘Amen’. Hoor hoe de bassen de alten leiden in plaats van ze te volgen. Het is Brahms’ eerste chorale werk, geschreven in 1856, toen hij 23 jaar was.
En dan het ‘Pater Noster’ (‘Onze Vader’) van Liszt, gecomponeerd in een kalme, meditatieve ‘andante pietoso’. Een zacht- devote start, toewerkend naar spanning en berustend in het liefelijk ‘Amen’.
Bijzonder om de overeenkomsten van het ‘Amen’ van Brahms en Liszt te kunnen beluisteren. Niet voor niets viel onze dirigent Angeliki Ploka tijdens haar studie destijds als een blok voor Liszt’s ‘Pater Noster’, wat haar heeft doen besluiten dat dirigeren een belangrijk deel van haar leven zou gaan vormen. Haar passie en gedrevenheid heeft onmiddellijk effect op onze passie voor het zingen.
Samen hopen we u op 7 maart een mooi boeket aan muzikale klanken te bezorgen.
Annette Griffioen

Dorpskerk LeiderdorpDe Dorpskerk 400 jaar
De Dorpskerk in Leiderdorp is jarig. Maar liefst 400 jaar bestaat de kerk, die een lang en turbulent leven heeft gekend.
De voorganger van deze kerk was de Sint Michaël of St. Pancratiuskerk, deze werd gebouwd rond 1200. In 1470 heeft in de kerker van de oude kerk de Engelse koning Eduard IV een nacht opgesloten gezeten. Tijgens het beleg van Leiden in 1573/74 gebruikte de Spaanse legeraanvoerder Valdez het godshuis als onderkomen voor de paarden. De kerk werd vervolgens verwoest door de Spanjaarden.
In 1620 werd op dezelfde plek de huidige kerk gebouwd. In 1846 werd op het ingangsportaal een toren gebouwd en de dakruiter werd afgebroken. In de restauratie tussen 1965 en 1970 is deze toren afgebroken en de dakruiter weer opgebouwd. In de kerkvloer zijn grafzerken te zien uit de 16e, 17e en 18e eeuw.
In 2020 wordt het 400-jarig bestaan gevierd met allerlei activiteiten. Meer hierover vindt u op Dorpskerk 400 en bekijk ook eens het historische overzicht in het Leiderdorps Weekblad.

MuzieknotenVolgende concerten
Ook na maart gaat u van ons horen. Allereerst met het Requiem van Brahms tijdens de Pinksterdagen. Daarna  tijdens een cantatedienst op 4 oktober in Wassenaar, op het 5-koren festival op 10 oktober in de Dorpskerk te Leiderdorp en op 11 oktober 2020 in de Lokhorstkerk te Leiden. Op 11 oktober staat het concert America in Harmony in het teken van Amerikaanse componisten. Ook in december laten we van ons horen. Wederom in de Dorpskerk te Leiderdorp tijdens de in het teken van Kerstmis staande concertviering van 13 december.
Zie onze concertagenda voor de details.

Kerstzingen 2019Kerstzingen, altijd weer een feest
Ook in 2019 zongen we twee weekenden tijdens de Leidse winkelweekenden op verschillende locaties.
Zingen op de Kerstmarkt was dit jaar een bijzondere belevenis. Keiharde regen 'dreef' mensen onder de overkapping, het water droop op onze muziek, maar de sfeer was er! Een akoustisch fijne locatie was Old School. Jammer dat dit leuke gebouw zo uit de winkelroute ligt. Toch hadden we wat publiek en genoten we samen van de kerstsfeer. Zingen in BplusC, de bibliotheek aan de Nieuwstraat bleek ook een fijne locatie en we konden best een aardig aantal  mensen vermaken met onze kerstliederen. Een genot was het zingen in de Hooglandse Kerk. In deze prachtige kerk kwamen de kerstliederen goed tot hun recht.
Kortom, geen kou maar regen, veel sfeer en lekker gezongen.

FacebookFacebook
Gedurende het hele jaar informeren we u niet alleen via onze nieuwsbrief maar ook via Facebook.
Dus: kom naar onze Facebookpagina en volg onze berichten!

Logo Juwelier de JongeWord sponsor!
Juwelier de Jonge is onze sponsor voor 2019-2020. Ze willen met hun sponsoring het culturele leven in Leiderdorp een impuls geven en wij zijn heel blij  dat zij daarvoor ons koor hebben gekozen.
Meer sponsors zijn van harte welkom. Wij bieden een interessant pakket waarin we naast de exposure ook een divers programma aanbieden voor de sponsor en zijn relaties.Geïnteresseerd? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We horen graag wat uw vragen, ideeën en wensen zijn en hebben het graag met u over de mogelijkheden. En zo’n gesprek verplicht uiteraard tot niets.