Nieuwsbrief december 2020

Lees de webversie van de nieuwsbrief of lees de pfd of hieronder alle teksten.

Hier treft u de volledige teksten van de nieuwsbrief van december 2020:

Kerstmis 2020Kerstmis en 2021 naderen
De eerste woorden in onze vorige nieuwsbrief waren: hoera, we zingen weer samen. Hoe anders is de situatie op dit moment.
Zingen mag niet meer. Toch sturen we deze nieuwsbrief. Om u en uw familie een sfeervolle kerst en jaarwisseling te wensen en te laten weten hoe het met ons koor gaat.
Net als iedereen kijken we uit naar 2021, een jaar waarin we hopelijk op enig moment weer kunnen gaan zingen als Leiderdorps Kamerkoor. We hopen u dan weer bij onze concerten te zien.

Repetitie in Zoeterwoude tijdens coronaOplopende kosten in coronatijd
Helaas slaat de huur van de Dorpskerk in Zoeterwoude een flink gat in onze begroting en blijven we op zoek naar een goedkoper alternatief. Ook hebben we geen inkomsten door het wegvallen van onze concerten. Een donatie is natuurlijk altijd welkom!

Weet u een grote, betaalbare, goed te ventileren ruimte op maandagavond in of in de zeer naaste omgeving van Leiderdorp? Laat het ons weten
We zijn erg blij met onze sponsor Juwelier de Jonge. Mede dankzij hun bijdrage kunnen we de verliezen van dit jaar iets beter opvangen. 
Meer sponsors zijn van harte welkom. Geïnteresseerd? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. 

Dorpskerk ZoeterwoudeMemoires van een koorzangeres
De navigatie zegt: bij de volgende straat rechts afslaan. Ik kom van best een eindje en met het LdKK repeteren we in een nieuwe ruimte in plaats van onze ‘oude vertrouwde school’ in Leiderdorp.
Omdat we daar niet op voldoende afstand kunnen staan, het plafond te laag is voor het ‘geweld aan stemmen’ en dan m.n. datgene wat al die stemmen voortbrengen en waar men nu zo beducht voor is. Dat heb ik dan toch maar mooi omschreven zonder het bijbehorende woord te noemen, want ik kan het niet meer horen! We zingen dus in de Dorpskerk van Zoeterwoude. Als ik de hoek om ben, zie ik de kerk in geel licht opdoemen.
Want zingen wil ik! Muziek maken. ‘Met muziek gaat alles beter’, zo stond er vroeger al geschreven op onze toiletrolhouder in de wc met bijbehorend speeldoosje. Passend in ons muzikale gezin. Maar dat terzijde.
Wat hèbben we nog genoten van die heerlijk koorklanken met bijbehorende galm die nog lang nazindert na de afslag van de dirigent. Het mocht nog even zo zijn, de koorzangers verdeeld over die prachtige kerk op ruime afstand van elkaar. Door de galm soms moeilijk om uitleg te volgen, maar in de muziek vonden we elkaar weer helemaal.
Nu we Angeliki haar Griekenland hebben gegund voor een tijdje, zongen wij verder onder de bezielende leiding van Johannes Gierl, altijd vrolijk, in voor een muzikaal grapje. Maar ook rustig en vertrouwend op ons zangers en zangeressen.
De klanken zingen nog steeds na in mijn oren. Gelukkig maakte ik een opname. Om soms heel even, vanuit een soort van heimwee, even terug te luisteren en mijzelf te herinneren aan tijden van weleer.

Annette Griffioen

Angeliki PlokaZe komt er aan!
Onze dirigent Angeliki Ploka was voor enkele maanden afwezig om een project met het Grieks Radiokoor te doen.
Heel even was ze in Nederland en waren we blij haar (via ZOOM) te zien en te spreken. 
Inmiddels is zij weer in Griekenland en heeft zij al een aantal mooie opnames gemaakt met het Radiokoor.

Johannes Gierl en Béni Csillag hebben in de afgelopen maanden Angeliki vervangen. Nu Angeliki in januari er weer is, nemen we afscheid van hen. Jullie waren waardige vervangers! Hartelijk dank voor jullie inzet.

Johannes GierlJohannes Gierl – onze vervangende dirigent
Hoe ongelooflijk moeilijk is het om onze dirigent Angeliki Ploka te vervangen! En dan ook nog eens in Corona-tijd, wat het voor elk koor ontzettend lastig maakt om te repeteren in verband met de 2 meter afstand tussen alle zangers. En dan ook nog een programma met Amerikaanse componisten, waarvan sommige stukken erg lastig en met name ritmisch lastig zijn voor het koor.
Maar al deze barrières ten spijt bleef Johannes met tomeloze energie ons koor inspireren tijdens de live repetities die wij in de Dorpskerk in Zoeterwoude hebben gehad. Het was ‘trial and error’: het koor verdeeld over de gehele kerk? Een deel van het koor op de verhoging en een deel in het middenschip? Aparte stemgroepen repetities? Een half koor per keer? Alles hebben we geprobeerd. En nét toen we het idee hadden een goede vorm te hebben gevonden, mochten we niet meer repeteren.
Maar wat hebben we genoten van de keren dat we wél konden zingen met elkaar! Heerlijk. En dat was niet in de laatste plaats door het dirigeren van Johannes.
Heel hartelijk dank, Johannes! Het was in alle opzichten een onvergetelijke periode.

TaartjeToen het nog mocht....
Vanaf half augustus begonnen we  met onze wekelijkse repetities in de Dorpskerk in Zoeterwoude.
Met een protocol, en toen met een nog strenger protocol: mondkapje op bij binnenkomst en vertrek, niet rondlopen, geen koffiedrink moment, uitsluitend iets eten of drinken op je eigen plek, geen traktaties ronddelen enz.
Zeker dat laatste is voor ons een lastige. Elke week had er wel iemand iets lekkers bij zich en is het een gezellige boel bij de koffie. Niet alleen het zingen, maar ook dit missen we.

Volgende concert(en)Volgende concerten
Ons concert America in Harmony is voorlopig doorgeschoven naar 13 februari 2021. Hopelijk hebben we dan de mogelijkheid om u te verrassen met de muziek van Amerikaanse componisten.
Blijf ons volgen op onze website en Facebook. Daar laten we u weten of, hoe en wanneer we deze muziek voor u gaan zingen.

FacebookFacebook
Gedurende het hele jaar informeren we u niet alleen via onze nieuwsbrief maar ook via Facebook.
Dus: kom naar onze Facebookpagina en volg onze berichten!

Logo Juwelier de JongeWord sponsor!
Juwelier de Jonge is onze sponsor voor 2019-2020. Ze willen met hun sponsoring het culturele leven in Leiderdorp een impuls geven en wij zijn heel blij  dat zij daarvoor ons koor hebben gekozen.

Meer sponsors zijn van harte welkom. Wij bieden een interessant pakket waarin we naast de exposure ook een divers programma aanbieden voor de sponsor en zijn relaties.Geïnteresseerd? Neem dan vrijblijvend  contact met ons op. We horen graag wat uw vragen, ideeën en wensen zijn en hebben het graag met u over de mogelijkheden. En zo’n gesprek verplicht uiteraard tot niets.