Nieuwsbrief 17 oktober 2022

Lees de webversie van de nieuwsbrief of lees hieronder alle teksten.

Hier treft u de volledige teksten van de nieuwsbrief van oktober 2022:

Weer of geen weer

We zijn druk aan het repeteren voor ons volgende concert. Alle leden komen met enthousiasme naar het koor: door weer en wind. Op de fiets, lopend, van ver of van dichtbij, het maakt niet uit: wij zijn er! Bent u straks ook bij ons concert? Lees er alles over in deze nieuwsbrief.

Ons volgende concert: Door weer en wind | 20-11-202220 november 2022 - 15:00 uur
Het Leidse Volkshuis
Apothekersdijk 33, Leiden

In dit concert dompelen we ons onder in de herfst. Storm en regen, maar ook liefde en zonneschijn zijn te vinden in de werken van Brahms, Dvořák, Tormis, Whitacre, Diepenbrock, Andriessen, Dove, Trumbore, Stenhammer en Ter Veldhuis.
Helaas konden we door (blijde) omstandigheden niet de hele periode werken met onze vaste dirigent Angeliki Ploka. In Johannes Gierl vinden we een waardige vervanger en hij zal dan ook met veel plezier dit concert waarnemen.

Kaartverkoop concert 20-11-2022    De kaartverkoop voor het concert op 20 november 2022 is gestart.
U kunt uw kaarten digitaal bestellen. Ook kunt u kaarten kopen bij onze leden en aan de kassa op de middag van het concert.

Je houdt het niet droog bij Ter Veldhuis
Haalt u het er straks uit? Hoeveel regendruppels er vallen bij het Weather Report van Ter Veldhuis?
Het koor zo langzamerhand wel. Begint het stuk met een enkele regeldruppel, al gauw ontaardt dit in een buitje en al snel in een ware onweersstorm. Heel veel minuscule nootjes persen zich in één maat: bijna niet te doen, maar we doen het!
Langzaam dooft de storm uit en gaat de zon weer schijnen. Laat u zich verwarmen? Wij doen dat wel in het tweede deel van dit stuk: in lyrische lijnen zie je als het ware de zon verschijnen en dat is heerlijk nadat we door weer en wind het eerste deel zijn doorgekomen.

Gaat u deze herfstsferen herkennen?
De korte stukjes in Autumn Landscapes van Tormis geven ieder een eigen beeld van de herfst.
Deze sferen kunt u beleven tijdens ons concert:
De wolken jagen langs de hemel en onze handen bevriezen door de kou en de regen. Het licht van het herfstlandschap is bleek gekleurd en terwijl de wind over het verlaten land blaast worden bladeren vertrapt op de modderige weg. In de koude herfst vlamt de heide met een paarse vlam. Een laatste glinstering van de zon. Al het andere lijkt eender.

Ter Veldhuis vertelt over Weather Report
STORM SURGE
In de zomer van 2011 maakte ik de tropische cycloon Irene mee vanaf de 23ste verdieping in midtown Manhattan. Er was een uitgaansverbod en het openbare leven in de stad kwam geheel tot stilstand. Op tv volgde ik de lokale nieuwszenders met hun onheilspellende rapportages. Sommige fragmenten vormden destijds inspiratie voor mijn video opera THE NEWS. Ook de teksten van Storm Surge zijn ontleend aan de weerberichten over orkaan Irene.
SUNSHINE
Afgelopen zomer testte ik nieuwe software in mijn studio, waaronder een kunstmatige stem, Blue geheten, een intelligente virtuele sopraan, die in staat is om zelf in te voeren teksten in accentloos Engels te zingen. Om Blue uit te testen liet ik haar melodische frases zingen op het zinnetje ‘Will the sunshine?’ Vanuit dit materiaal ontstond zo het tweede lied. Sunshine gaat niet alleen over ons
Nederlandse verlangen naar zonneschijn maar is ook een metafoor voor ongerustheid over recente klimatologische ontwikkelingen.

Het Volkshuis
De hoofdingang ligt aan de Apothekersdijk 33a. Het gebouw werd in 1899 ontworpen en gebouwd door de Leidse architect W.C. Mulder. Het gebouw laat de invloed van Berlage zien op het werk van Mulder, hij laat in het uiterlijk van het gebouw de constructie en indeling zien. Natuursteen accentueert de belangrijke onderdelen van het gebouw.
He gebouw gaf plaats aan de 'Stichting Het Leidse Volkshuis' die in 1897 werd opgericht door drie hoogleraren van de Leidse Juridische faculteit, Drucker, Greven en Van der Vlugt. De doelstelling was het 'verhogen ontwikkeling en levensgeluk onder arbeiders en daarmee gelijkgestelde klassen in Leiden'. het was één van de eerste instellingen in Nederland die het clubhuiswerk beoefende.
De verschillende ruimtes worden verhuurd voor activiteiten. Het Volkshuis is nu een locatie van de Leidse bibliotheek BplusC.
Bron

Muzikale omlijsting van uw huwelijk of jubileum
Vierstemmige muziek, al dan niet met orgel of piano, wordt bij huwelijken en jubilea verzorgd door leden van het Leiderdorps Kamerkoor.

Velen denken dat dit een vermogen kost en leggen het idee onmiddellijk terzijde. In de regio Leiden-Den Haag zijn wij een betaalbaar alternatief.
Lees meer op onze webpagina over deze nieuwe service.

Naast in eigen beheer gemaakte concerten worden wij met regelmaat uitgenodigd om ergens op te treden. Op 2 oktober 2022 werkten we mee aan een Cantatedienst in de Dorpskerk te Wassenaar. Onder de bezielende leiding van Johannes Gierl zongen we werken van Brahms, Rheinberger, Mendelssohn en J.C. Bach

Kom eens een avond meedoen!
Houd je van zingen?
Het Leiderdorps Kamerkoor zoekt zangers die op projectbasis of voor vast  met ons volgende project willen meezingen
Neem contact met ons op als je met ons mee wilt zingen!

Gedurende het hele jaar informeren we u niet alleen via onze nieuwsbrief maar ook via Facebook. Dus: kom naar onze Facebookpagina en volg onze berichten!

Word sponsor!
Sponsors zijn van harte welkom. Wij bieden een interessant pakket waarin we naast de exposure ook een divers programma aanbieden voor de sponsor en zijn relaties.Geïnteresseerd? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We horen graag wat uw vragen, ideeën en wensen zijn en hebben het graag met u over de mogelijkheden. En zo’n gesprek verplicht uiteraard tot niets.