Nieuwsbrief februari 2023

Lees de webversie van de nieuwsbrief.

Hieronder treft u de volledige teksten van de nieuwsbrief van december 2022. 


Bijzonder concert op komst
In ons volgende concert Compassie laten wij ons van een bijzondere kant zien. Meer dan tien koorleden zingen de solistenpartijen in de werken van Schütz en Liszt.
Het koor staat o.l.v. Angeliki Ploka. 
Ook het vermelden waard: Secret Supper van Karagkezidis beleeft zijn Nederlandse première tijdens dit concert. 

Compassie - 25 maart 2023
25 maart 2023 - 20:15 uur in de Sint-Petruskerk, Lammenschansweg 40a, Leiden
Een concert met werken van Poulenc, Schütz, Karagkezidis en Liszt.
In dit passieconcert brengt het Leiderdorps Kamerkoor vier werken voor het voetlicht die ieder zijn geschreven vanuit een andere invalshoek.
Zo baseert Poulenc zich op teksten voor de liturgie uit de lijdensweek, gebruikt Liszt de kruiswegstaties als inspiratiebron, componeerde Schütz een werk voor een begrafenis en geeft Karagkezidis de sfeer weer tijdens het Laatste Avondmaal.
In dit concert hoort en ziet u het koor in diverse samenstellingen en opstellingen die tezamen een beeld geven van zowel het koor als de rijkdom van deze koorwerken uit verschillende periodes.

De kaartverkoop is gestart!
De kaartverkoop voor het concert COMPASSIE op 25 maart 2023 is gestart.
U kunt uw kaarten digitaal bestellen. Ook kunt u kaarten kopen bij onze leden en aan de kassa op de avond van het concert.

Wij gaan solo!
Het Leiderdorps Kamerkoor bestaat uit zangers, die er niet voor terugschrikken om ook solistisch op te treden. Veel van ons hebben zangles of zingen elders in kleinere ensembles.
In dit concert worden door de componisten als Schütz en Listz heel veel solisten gevraagd. We hebben er voor gekozen om al die partijen zelf te gaan zingen. Een hele uitdaging, maar waardevol om te doen!
Dit aspect maakt dit niet alleen tot een bijzonder concert voor u als luisteraar, maar zeker ook voor ons zangers.

Kunst tijdens Compassie
Tijdens het concert Compassie zal beeldend kunstenaar en vormgever Willem Hesseling ons meenemen naar zijn werk en ‘schilderen’ hoe zijn kruiswegstaties ontstaan zijn in deze tijd.
Willem Hesseling is beeldend kunstenaar en vormgever. 
In zijn carrière als beeldend kunstenaar heeft Willem Hesseling altijd twee dagen in de week lesgegeven. Nog steeds geeft hij workshops en cursussen. Naast opdrachten voor schilderijen maakt hij ook driedimensionaal werk met roestvaststaal, ijzer, hout, klei en gips. Naast zijn schilderen en ruimtelijk vormen is Willem Hesseling ook actief op het gebied van vormgeven binnen toegepaste kunst (esthetische vormgeving van functionele voorwerpen zoals gebouwen, meubels, kleding, drukwerk en dergelijke).

Nederlandse première
In het concert van 25 maart beleeft het stuk Secret Supper van Karagkezidis zijn Nederlandse première.
Het stuk werd door hem gecomponeerd in 2021 en voor het eerst ten gehore gebracht tijdens een Paasconcert van het Grieks Radiokoor o.l.v. Angeliki Ploka. En nu dan voor het eerst in Nederland. 
Vitali Karagkezidis is een componist/producer en musicus uit Griekenland. Zijn muziek is geïnspireerd door taal en politiek en gebaseerd op het concept van crossmediale vertaling, met name de vertaling van taalvormen naar het muzikale. Momenteel woont en werkt hij in Nederland waar hij actief is als componist, producer en multi-instrumentalist.

Liszt en zijn bijzondere leven
In ons komende concert kunt u het Via Crucis van Liszt (1811-1886) beluisteren. Een religieus werk. Maar Liszt begon zijn carrière heel anders.
Aan de totstandkoming van Via Crucis ging een turbulent leven vooraf. Na vele toernees door heel Europa als concertpianist en geruchtmakende romances met hooggeplaatste dames kwam er voor Liszt rond 1860 een ommekeer. Het geloof werd steeds belangrijker voor hem en hij ontving in 1865 zelfs de lagere wijdingen van de Rooms-katholieke kerk. Liszt voelde meer en meer een sterke drang om religieuze werken te componeren. Een voorbeeld hiervan is een van zijn laatste werken: Via Crucis uit 1878/1879. Via Crucis bleef tijdens Liszts leven ongepubliceerd en onuitgevoerd. Pas in 1929 was de eerste opvoering in Boedapest.

De Sint-Petruskerk
Op 25 juli 1933 brandde de St. Petruskerk aan de Langebrug in Leiden af. Onmiddellijk werd gedacht aan herbouw.
In het begin van de jaren '30 kreeg Leiden de mogelijkheid om een grote nieuwbouwwijk aan de zuidzijde van de stad te bouwen. In het zogenaamde Uitbreidingsplan 1933 werd de stedenbouwkundige aanleg vastgesteld en werden in dit plan ook kerken voorzien. In dit gebied werd dan ook de St-Petruskerk herbouwd.
Op 23 april 1935 werd de eerste steen van de driebeukige, rooms-katholieke basiliek gelegd en op 10 maart 1936 werd de kerk ingewijd en in gebruik genomen. Lees meer over de bouw en dit bijzondere gebouw bij: Rijksmonumenten.

Houd je van zingen? 
Het Leiderdorps Kamerkoor zoekt zangers die op projectbasis of voor vast  met ons willen meezingen.
Neem contact met ons op als je met ons mee wilt zingen!

Facebook en Instagram
Gedurende het hele jaar informeren we u niet alleen via onze nieuwsbrief maar ook via Facebook en Instagram.
Dus: kom naar onze Facebook- en Instagram-pagina en volg onze berichten.

Word sponsor!
Sponsors zijn van harte welkom
. Wij bieden een interessant pakket waarin we naast de exposure ook een divers programma aanbieden voor de sponsor en zijn relaties.Geïnteresseerd? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We horen graag wat uw vragen, ideeën en wensen zijn en kunnen daarna met u alle mogelijkheden bespreken. En zo’n gesprek verplicht uiteraard tot niets.