Het koor

Ga naar: De koorleden | Onze dirigent | agenda | historie

Het Leiderdorps Kamerkoor werd in 1977 opgericht door Wim van Meeuwen.
Na Peter Dijkstra (1997-2004), Gijs Leenaars (2004-2007) en Béni Csillag (2008-2013) is Arnaud van Gelder sinds 2013 de vaste dirigent van het Leiderdorps Kamerkoor.

Afwisselende programma's en hoge muzikale eisen
Het Leiderdorps Kamerkoor bestaat uit ca. 25 leden en brengt afwisselende programma’s met repertoire vanaf de barok tot de 21e eeuw. Het koor streeft naar kwalitatief hoogstaande uitvoeringen, zowel a capella als met instrumentale begeleiding. Het koor is ambitieus en stelt hoge muzikale eisen aan de leden. Er wordt voortdurend gewerkt aan handhaving en versterken van het kwaliteitsniveau.

Talentvolle dirigenten
Als gevolg van het hoge kwaliteitsniveau weet het koor steeds zeer talentvolle dirigenten aan zich te binden. Door de jaren heen heeft het zich daardoor onder meer weten te onderscheiden met uitvoeringen van grote orkestbegeleide werken in kamerkoorbezetting, zoals Bach’s Hohe Messe, Magnificat, Johannes Passion en Matthäus Passion, Mozart’s Requiem en Grosse Messe, Händel’s Messiah, Haydn’s Nelsonmis en het Requiem van Fauré.

Afwisselend repertoire
Ook op het gebied van het echte kamerkoorrepertoire heeft het Leiderdorps Kamerkoor een indrukwekkende staat van dienst, met onder meer Motetten van Bach, de Vespers van Rachmaninov, Requiem Duruflé, Kwartetten en Liebesliederwalzer van Brahms en Petite Messe Solonnelle van Rossini. Het koor schuwt daarbij ook notoir moeilijke of zelden uitgevoerde werken niet, zoals Un Soire de Neige van Poulenc, Trois Chansons van Ravel, de Missa Brevis van Kodaly, Prière van Ton de Leeuw en Herbstlieder van Carlos Michàns.

Samenwerking op hoog niveau
Het Leiderdorps Kamerkoor werkt regelmatig mee aan aansprekende concertserie zoals die in de St. Jeroenskerk in Noordwijk, in de Grote Kerk van Almelo en in de Kloosterkerk Den Haag. Het werkte twee jaar achtereen succesvol samen met oude-muziekspecialist Jos van Veldhoven en het Noord-Hollands Philharmonisch Orkest (nu Holland Symfonia) met concerten in onder meer Concertgebouw Haarlem en Concertgebouw Amsterdam. Het Leiderdorps Kamerkoor was tot viermaal toe te beluisteren op de Concertzender met uitvoeringen van respectievelijk Bach’s Johannes Passion, Fauré’s Requiem, Rossini’s Petite Messe Sollennelle en Bach’s
Matthäus Passion.